Rebarborová žemľovka
Žemľovka sa u nás pripravuje pomerne pravidelne, z rôznych druhov ovocia, mrazeného, zaváraného i čerstvého. A pred začiatkom leta sa nám vždy do žemľovky primotá aj zelenina známa tiež pod názvom ovocie chudobných - rebarbora.

Ingrediencie
- 1/2 ks veľká vianočka
- 4 ks rebarbora (stonka)
- 2 PL maslo
- 2 PL trstinový cukor
- 1/2 KL škorica
- 3 ks vajce
- 200 ml smotana na šľahanie
- 150 ml mlieko
- 50 g kryštálový cukor
- maslo na vymastenie plechu
Postup
1.
Vianočku pokrájame na väčšie kocky, rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na cca 10 minút, kým nebudú krásne zlato-hnedé.
TIP: opekanie vianočky v rúre môžeme vynechať, ale ak máme čas, skúsme ju opiecť. Veľmi to pomôže výslednej konzistencii žemľovky.
2.
Rebarboru očistíme, pokrájame na kocky a dáme na panvicu s trochou masla, trstinového cukru a škorice. Všetko spolu podusíme zhruba 5 minút a odstavíme.
3.
Vo väčšej miske spolu vyšľaháme celé vajcia, kryštálový cukor, smotanu a mlieko.
4.
Menší, hlboký plech alebo zapekaciu misku (22x30 cm) vymastíme trochou masla, vložíme do nej opečené kocky vianočky, premiešame ich s podusenou rebarborou a všetko prelejeme smotanovou zálievkou.
5.
Plech alebo misu prekryjeme alobalom a vložíme do rúry (180°C) na cca 30 minút, potom alobal zložíme a pečieme ešte ďalších 10 až 15 minút.
6.
Rebarborovú žemľovku podávame horúcu napríklad s kopčekom vanilkovej zmrzliny, ale vynikajúco chutí aj vychladnutá.
Dobrú chuť! :)