Rebarborová žemľovka

04.06.2022

      Žemľovka sa u nás pripravuje pomerne pravidelne, z rôznych druhov ovocia, mrazeného, zaváraného i čerstvého. A      pred začiatkom leta sa nám vždy do žemľovky primotá aj zelenina známa tiež pod názvom ovocie chudobných - rebarbora.

Ingrediencie

  • 1/2 ks veľká vianočka
  • 4 ks rebarbora (stonka)
  • 2 PL maslo
  • 2 PL trstinový cukor
  • 1/2 KL škorica
  • 3 ks vajce
  • 200 ml smotana na šľahanie
  • 150 ml mlieko
  • 50 g kryštálový cukor
  • maslo na vymastenie plechu 

Postup

1.

Vianočku pokrájame na väčšie kocky, rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na cca 10 minút, kým nebudú krásne zlato-hnedé.

TIP: opekanie vianočky v rúre môžeme vynechať, ale ak máme čas, skúsme ju opiecť. Veľmi to pomôže výslednej konzistencii žemľovky.

2.

Rebarboru očistíme, pokrájame na kocky a dáme na panvicu s trochou masla, trstinového cukru a škorice. Všetko spolu podusíme zhruba 5 minút a odstavíme.

3. 

Vo väčšej miske spolu vyšľaháme celé vajcia, kryštálový cukor, smotanu a mlieko. 

4.

Menší, hlboký plech alebo zapekaciu misku (22x30 cm) vymastíme trochou masla, vložíme do nej opečené kocky vianočky, premiešame ich s podusenou rebarborou a všetko prelejeme smotanovou zálievkou. 

5.

Plech alebo misu prekryjeme alobalom a vložíme do rúry (180°C) na cca 30 minút, potom alobal zložíme a pečieme ešte ďalších 10 až 15 minút. 

6. 

Rebarborovú žemľovku podávame horúcu napríklad s kopčekom vanilkovej zmrzliny, ale vynikajúco chutí aj vychladnutá. 

                                             Dobrú chuť! :)

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky