Bazový sirup
Ten najlepší bazový sirup ako od babičky, ktorý spríjemní každé letné posedenie na terase.

Ingrediencie
- 70 a viac bazových kvetov - čím viac, tým je sirup výraznejší
- 6 l vody
- 100g kyseliny citrónovej
- 6 kg kryštálového cukru
- 3 citróny
Postup
1.
Bazové kvety zbavíme čo najviac stoniek, aby sa do hrnca, ak sa dá, dali iba čisté kvety. Zalejeme 4 l vychladnutej vody, v ktorej prevaríte 100 g kyseliny citrónovej. Pridáme na tenko nakrájané kolieska citrónov aj s dobre umytou šupkou. Prikryjeme a necháme na šporáku odstáť minimálne 24 hodín až 1,5 dňa. Občas premiešame.
2.
Zmes potom preženiem nízkootáčkovým odšťavovačom spolu s citrónmi, systémom ani kvapka nazmar. Sirup je potom výraznejší a hustejší. Do šťavy dolejeme 2 l vody a vsypeme 6 kg kryštálového cukru a nechám prejsť varom asi minútu.
3.
Ešte horúci sirup nalejem do pohárov, ktoré na 20 min otočím dole dnom. Potom prevrátim a dobre utesním dekou. Po takmer 2 dňoch postupne vychladnuté ozdobím a odložím do chladnej komory. A okrem lahodného nápoja sa dá použiť aj ako sladidlo.
Na zdravie! :)